lørdag 27. oktober 2012

Halloween. Gresskarkaker

Jeg sådde en pose gresskarfrø i vår. Det ble fem planter. Tre av plantene druknet (slik er det å bo i Bergen) og to vokste seg store og fikk ti blomster. Av de ti blomstene ble det ett eneste gresskar.Jeg sirklet rundt gresskaret i flere dager og lurte på hva jeg skulle lage. Hva er godt nok til at det forsvarer en hel sommers avling i en jafs?
Pai? Suppe? Muffins?


Jeg endte med å vende tilbake til en av basisrettene mine, nemlig raspekaker.
Der jeg vokste opp kalles det "potetrisk" fordi de bare lages av poteter. I USA kalles det "fritters". Jeg lager raspekaker av omtrent alt som kan rives på et råkostjern og gresskar er ikke noe unntak. Basisoppskriften er slik:
500 g poteter
1 løk
1 egg
1 ss hvetemel eller litt mer
salt 
pepperPotetene raspes, løken hakkes, egget piskes og has i sammen med resten av ingrediensene. Konsistensen skal være en tykk og deilig røre, som en veldig tykk vaffelrøre. Jeg pleier å steke løken for å gi sødme til retten. Siden jeg hadde dette vidunderlige gresskaret jeg var så stolt av, erstattet jeg potetene med revet gresskar, hadde i en neve revet ost, krydderurter fra hagen (timian, oregano og persille) og stekte på medium varme i en blanding av smør og solsikkeolje. GRESSKARKAKER
500 g gresskar
100 g revet ost
1 stort pisket egg
1 stor løk, hakket og mykstekt 
litt hvitløk
hakkede urter
1 ss hvetemel
salt
pepperDet smaker kjempegodt med en dæsj av tyttebær blandet med rømme. Det fine med denne basisoppskriften er at du kan variere i det uendelige. Prøv å erstatte med ulike rotgrønnsaker, hver for seg eller i blanding. Gulrot, kålrot, sellerirot og persillerot. Prøv squash eller finhakket blomkål eller brokkoli. Til og med Noen (4) som hevder at de "Ælskar ikkje brokkoli" liker brokkolikaker. Du kan spise grønnsakskakene som hovedrett med salat og urtedressing eller du kan bruke de som tilbehør til stekt kjøtt.


3 kommentarer:

  1. Du, for en fantastisk oppskrift! Akkurat hva jeg trengte nå! Jeg ser ikke bort fra at den basisoppskriften blir en favoritt.

    SvarSlett
  2. Høres kjempegodt ut! Mannen og ungene drømmer om å dyrke gresskar. Noe sier meg at vi verken har hage, klima eller grønne nok fingre til å få det til...

    SvarSlett
  3. Fuglemamma: Jeg tror at dersom du starter inne og dyrker dem på en komposthaug, så skal det gå fint. Hvis det funker i Østerdalen, så går det nordpå også.

    SvarSlett