søndag 27. oktober 2013

Frokost. Grove scones og frokostmuffins

Den mest iherdige planlegger kan glippe i blant. Kanskje ble lørdagskvelden brukt til noe annet enn å bake brød eller sette en kaldhevet rundstykkedeig. Kanskje er det tomt for frosne rundstykker og knekkebrødene er bare smuler i bunnen av posen. Da kan man gripe til boksen med bakepulver, og en halvtime senere kan du sitte med duftende grov bakst.

Denne oppskriften er en variant av Erik Halvorsens "Skamgode scones". De er saftige, grove og blir ikke tørre på et halvt sekund, sånn som vanlige scones. De er holdbare nok til å kunne spises i en dag eller to, faktisk. Med egg og bacon, plommesyltetøy eller brunost eller hva som helst er de rørende gode. Jeg har ikke trengt å bruke mer enn 4, 5 dl væske, men jeg har fått tilbakemelding på at noen trenger mer væske for å få en passe klissete deig.

Til åtte scones:

Sett ovnen på 250 C

4 dl. lettkokte havregryn
3 dl. kokende vann
1,5 -2, 5 dl. matfløte*
2,5 dl. sammalt hvete eller grovbakst
2,5 dl hvete
1 ts bakepulver**
1 ts havsalt
2 ss sukker

Ha havregryn i en bolle og hell det kokende vannet over. La grynene svelle.  Tilsett fløte/melk/yoghurt/kefir/rømme. Bland sammen de andre ingrediensene og ha i. Rør sammen til en deig med minst mulig røring og lag en 20 cm. sirkel på et bakepapir. Skjær i 8 "kakestykker" og stek  20 - 30 minutter. (originaloppskriften sier 12 - 15, min erfaring sier minst et kvarter, men erfaringene tilsier at det trengs enda mer tid. )

*) Matfløte kan erstattes eller blandes ut med med melk/yoghurt/kefir/rømme. Juster væskemengden så det blir en passe klissete deig.
**) Hvis du har syrlige ingredienser som kefir og rømme er det greit å ha i en ts. natron.

Bytt gjerne ut havregrynene med müsli, det er kjempegodt.

Frokostmuffins med appelsin


Nigella har en deilig frokostoppskrift på muffins. De er utrolig gode. Jeg liker de aller best med smør og syltetøy.

250 g. hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts natron
25 g malte eller hakkede mandler (eller havregryn)
75 g sukker
revet skall av en appelsin (jeg bruker en zester)
1 dl melk
1 dl appelsinjuice
1 egg
75 g smeltet smør

Bland alt det tørre i en bolle og alt det våte i en annen. Bland forsiktig sammen med en gaffel. Det må gjerne være klumper. Stek på 200 C midt i ovnen i 20 minutter.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar