tirsdag 15. mai 2012

Syttende mai - frokost

Livet byr på mer enn hagearbeid og tapetsering. Heldigvis. Det byr også på syttende mai - frokoster med venner og familie. På oppfordring deler jeg min aller beste oppskrift på klassisk potetsalat som passer til spekemat, grillmat og stekt kylling. Det er fint å lage dagen før, så den får "satt seg" og potetene har trukket til seg smak.

Bilde av potetsalat stjålet fra internettet


Potetsalat

Dette er en klassisk koldtbordporsjon som passer til omtrent ti stykker.


2 kilo poteter
4 syrlige epler
1 purre i tynne ringer
2 bokser lettrømme
2 poser majones
en real neve sylteagurk
2 dl sylteagurk-lake
2 ss sukker
1 ss maldonsalt
kvernet pepper


Poteter skrelles og deles i biter og kokes i lettsaltet vann til de er møre. Pass på, så de ikke koker i stykker. Eventuelt kan du koke hele poteter, skrelle dem når de er kalde og dele i biter. Bruk skarp kniv, så de ikke blir "rufsete".  Skrell eplene og del de i små biter. Skjær purre i ringer. Finhakk sylteagurken. Bland sammen rømme, majones, sylteagurk, purre, sukker, salt, lake og pepper. Smak til. Ha i potet- og eplebiter. Ta på gladpack og la salaten stå til den serveres. 

Hvis du har lavkarbo-venner, kan du rett og slett øke mengden epler og erstatte potetene med blomkål. Det går fint å erstatte rømme med laktosefri variant eller en helt melkefri. 

Varm potetsalat med egg, kapers og rødløk

Hvis du vil lage en sprekere variant av potetsalat som passer til spekemat, kraftige pølser og sild, kan du prøve denne:

2 kilo nypoteter
1 rødløk i ringer
1 lite glass kapers
4-6 bløtkokte egg delt i to
god olivenolje
god balsamicoeddik
maldonsalt
kvernet pepper

Kok nypotetene og del de i biter og vend inn alle ingrediensene, bortsett fra eggene som du danderer til slutt. 

Det er ikke feil om du varierer med oliven, nykokte asparges, friske urter, bakt paprika eller soltørkede tomater, heller. 

Myk eggerøre. Bilde fra en LizM s fine blogg på internett

Perfekt eggerøre

Når det gjelder eggerøre er det noe som de fleste gjester liker og som mange verter beregner for lite av. Ikke hør på dem som sier 1 egg pr. porsjon. Beregn 2 egg og bruk enten vann eller fløte, ikke melk. 

Til et koldtbord for ti personer ville jeg ha laget eggerøre av (minst):
20 egg
20 ss fløte eller vann (tilsvarer ca 3 dl)
2,5 ts salt
1 ts pepper
1 dl hakket gressløk
smør til steking

Egg er skjøre saker og skjøre saker skal ha svak varme og mild behandling. Visp sammen alle ingrediensene (visp godt, så det ikke blir hvite flekker). Smelt smør i panne med slippbelegg. Det skal ikke bli brunt. Ha i eggeblandingen. Kanskje skal du dele opp og steke i omganger. La eggerøren sette seg litt i pannen før du forsiktig skyver over til den ene siden, venter litt og skyver til den andre. Klassisk tabbe er å steke for lenge på for hard varme i en jernpanne. Da får du hard, tørr, grå eggerøre som er lite innbydende. Gi dem rett før du synes den er ferdig. da blir den fluffy, myk og gul. Du må gjerne røre enda mer, så den blir enda mer kremete og myk. Gordon Ramsay mener man skal salte til slutt. Det kan man godt gjøre. Jeg erstatter også gjerne saltet med trøffelsalt, gressløken med vårløk og fløten med creme fraiche, slik Gordon gjør.)

Så er det bare å stryke bunadskjortene (skyll de i vann og legg dem i fryseren før du begynner), legge spekemat på fat og trekke noen wienerpølser til ungene. Ha en herlig 17. mai!


1 kommentar:

  1. Takk for noko som ser ut som ei veldig bra oppskrift :) Klassisk potetsalat er allereie klar, men skal lage den olivenolje-baserte i morgon! Og så så fin blog da!! Den går rett inn i reader'en min :)

    SvarSlett