onsdag 28. desember 2011

Karamellpudding

5 dl fløte
5 dl vikingmelk
1 vaniljestang
125 g sukker
6 eggeplommer (fin bruk av overskudd etter kransekake- og marsipanproduksjon)
4 egg

500 g sukker
2 dl vann

Brødform på 2 liter eller porsjonsformer.



Begynn med det siste først. Ha sukker og vann i en stor panne. Ikke en liten panne, slik jeg gjorde først, for da koker sukkerblandingen kanskje over og så brenner du deg kanskje når du skal redde pannen, tørke av komfyren eller helle karamellen oppi en større panne. Hold i så fall hånden under kjølig rennende vann så lenge du orker og litt til.

Når karamellen bobler og begynner å bli brun heller du den oppi en brødform på to liter. Noen brødformer er tynne, andre er tykke, sjekk om du trenger grytekluter når du skal snu rundt på formen, så du ikke brenner deg. Karamellen skal oppover kantene på formen.

Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene og ha frø og stang i en kjele med sukkeret, fløten og vikingmelken. Varm opp til sukkeret er smeltet og avkjøl litt igjen. Jeg bruker brunt sukker (demerara). I en annen bolle pisker du egg og eggeplommer lett sammen. Når melke-fløte-blandingen er lunken, heller du den forsiktig oppi eggeblandingen mens du rører. Det er veldig viktig at ikke melke-fløte-blandingen er for varm, da lager du nemlig eggerøre.

Hvis du er litt nøye av deg, så kan du sile blandingen før du heller den over i formen. Ta i hvert fall ut vaniljestangen. Det bør være noen centimeter "fribord" opp til kanten av formen. Jeg fordelte en doblet porsjon på tre former. Egg hever litt og det er greit å ikke få oversvømmelser inni ovnen.

Sett formene i en langpanne og ha i varmt vann. Vannet skal ikke koke, for da blir karamellpuddingen full av "piper". Den blir litt hard og får hull, fremfor å bli myk og kremete. Den skal bare stivne og sette seg.

2 - 3 timer på 125 C pleier å være passe. Det er et tricks å fukte baksiden av en spiseskje og klappe litt på puddingen. Når den kjennes som en myk mormors overarm er den passe.

Karamellpudding må gjerne lages i god tid. Dagen før eller tidlig på dagen er best.



1 kommentar:

  1. Mer nyttig lærdom: Etter ca. 50 forsøk som alle involverte elementer av banning, svart sukker og brente fingre, fant jeg ut at det kanskje ikke var en god idé å smelte sukkeret rett i formen. Det skal ikke være lett.

    Jeg bruker forresten ca. halvparten så mye sukker som deg i selve puddingen. Ikke for å være sunn, for all del!

    SvarSlett