torsdag 22. desember 2011

[Julekvelden på kjerringa] Verdens beste rundstykker

I år ligger lista så lavt at jeg subber elegant over uten å måtte løfte på stakken. Det pussige er at det later til å bli jul allikevel. En utmerket og avslappet jul, til og med! Ingen banner, ingen gråter og er det ikke gjort eller kjøpt innen fire veslejulekvelden, så kan det være det samme. Vi demper lyset, pynter grana og koser oss.

Jeg har ikke bakt mange slag, men en ting er blitt en fast tradisjon, nemlig noen nydelige rundstykker. Originaloppskriften kalles Nennemors rundstykker og er funnet på internettet. Jeg har modifisert den litt og kan bare anbefale denne på det varmeste. Lag en stor porsjon og frys ned, de tiner raskt og passer til koldtbord, supper, frokost, kvelds og hva_som_helst.

1 egg
1 boks cottage cheese
1 ss sukker
1 ts salt
150 g smeltet smør
5 dl melk
1 pk gjær
1 kilo hvetemel

Begynn med ha egg, cottage cheese, smeltet smør og lunken melk, salt og sukker oppi bakebollen. Bland sammen og bruker du fersk gjær har du den oppi  nå. Væsken skal holde i underkant av 40 C. Det er både lurt og lov å bruke termometer til du har fått gjærbaksten "inn i hendene".  Så har du i mel og evt tørrgjær. Melet bør ha romtemperatur.Sjekk om du må ha i litt mer mel og ha ikke i alt med en gang.

Jeg lar kjøkkenmaskinen gå en god stund. Deigen skal være blank og fin og slippe bollen såvidt. Den må ikke være for hard.

Hev under plast eller klede til dobbelt størrelse.

Bak ut rundstykkene. Jeg bruker vekt og lager emner på 60 - 70 gram. Legg på plate med bakepapir og la heve en halvtime eller mer. Pensle med egg og strø på  valmue- eller sesamfrø. Stekes i omtrent 10 minutter på 220 C til de ser ut som deilighetene på bildet.

Dette blir de meste, luftigste og mykeste rundstykkene du noensinne har smakt. Det du klarer  å lure unna deg selv, fryser du ned straks det er avkjølt. Deigen kan dobles, triples og kvadruples. Den kan også formes som horn.

1 kommentar:

  1. Å ja! De er supergode, jeg har laget dem flere ganger selv.

    SvarSlett