tirsdag 6. desember 2011

Oldemor Hildurs pepperkaker

Oppskriften på oldemor Hildurs pepperkaker er egentlig ikke en pepperkakeoppskrift. Det er oppskrift på sirupsnipper, men siden den smaker godt og er god å kjevle har vi brukt den til pepperkaker i min familie i alle år. Det var jeg som var den første til å ta pepper i, for originaloppskriften er uten pepper.

500 g. lys sirup (1 boks)
500 g. sukker
5 dl. fløte
150 g. smør
3 ts. kanel
3 ts kardemomme
3. ts ingefær
1 ts. pepper
1 ts. natron
1650 g. hvetemel
Sirup, sukker og fløte kokes opp i en kjele og avkjøles i en diger bolle eller i foodprocessorbollen.Smøret smeltes og has i blandingen.Rør deretter inn alt det tørre. Ikke ta alt melet med en gang, det kan hende du ikke trenger de siste 50 - 100 grammene.
Form deigen til en pølse eller en annen praktisk fasong, pakk inn deigen i plast og la deigen stå kjølig over natten.

Smart å kjevle mellom bakepapir
Pepperkakene skal kjevles så tynne som du bare greier, og stekes på 150-175 C (se an ovnen din) i 10-15 minutter. I min ovn er det 12 min. på 175 C. Hvis du skal lage pepperkakehus, kan det være greit å vite at kakene er myke det første halvminuttet etter de er ute av ovnen. Det gir mulighet til å forme bygningsdeler med "bøy". 

Et triks for å få deigen så tynn som mulig er å kjevle mellom bakepapir. Da klisser det ikke og det går fortere. På bildet har jeg et fuktig kjøkkenhåndkle under en silikonmatte, så det ikke skal skli, og over deigen har jeg bakepapir. Kna deigen litt og lag en fin, litt flat, runding å begynne med. Den skal være på størrelse med en tennisball.

Deigen kan fryses og holder lenge i kjøleskap.

Hvis du skal lage sirupsnipper, så dropper du pepper. Deigen skal kjevles så løvtynt at du ser bordet gjennom deigen, skjæres i ruter, på midten av ruteren festes en skåldet mandel og stekes i 10 minutter eller til de er pent lysebrune.

Denne deigen er super til store byggverk. Her er Eiffeltårnet vi bygde i 2008. Det var nesten en meter høyt.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar