mandag 28. mai 2012

Tre uker etter første sådd

Det er tre uker siden jeg sådde det aller meste. Noe ser veldig lovende ut, noe ser ikke lovende ut. 

Pallekarmer i morgensol
Jeg har plantet ut for litt over tre uker siden. Rett etter snødde det og jeg la fleeceteppe over gulrøttene, brettet byggplast over kassene og var oppriktig bekymret. Naboen på oversiden hadde observert meg og fortalte meg lattermildt at hun mente jeg var både litt sprø og en god gulrotmor.

I begynnelsen var det bare salat som hadde kommet såvidt opp. Etter noen fine og varme dager er det action i nesten alle såfelt.

Kasse 1. Blomstererter og "guerilla bee bombs" til venstre, i midten har jeg nettopp sådd mangold og tagetes og til høyre er det lavendel som jeg plantet ut.

Kasse 2. Til venstre blomstererter og biebomber, i midten kepaløk, til høyre; rødbeter. 
I kasse 3 er det brekkbønner som begynner å titte opp, selleri som jeg ikke har sett snurten av og en blanding av ringblomster og blomkarse som begynner å bli så stor at det går an å kjenne igjen blomkarse-bladene på formen.

I kasse 4 er det nysådd gulrot til venstre, rødløk som er tre uker gammel og nysådd reddik. redikkene sår jeg bare litt og litt med tre ukers mellomrom. de vokser så fort at det er best å fordele litt, ellers må vi spise bare reddiker til alle måltider hele juni.
Kasse  5. Til venstre kommer det forhåpentligvis voksbønner. I midten er det romanosalat, issalat og til høyre er det sareptasalat. Salaten kommer så det spruter, som dere kan se.

Jeg burde ha fulgt redikk-metoden, tror jeg. For det første må jeg nok tynne vekk halvparten av salaten, for det andre må vi spise utelukkende salat neste måned. 

I kasse 6 har jeg delt i fire rekker. Det er Cosmos innerst, deretter to rader gulrot, en rekke sjalottløk og en rekke tagetes. Løk og gulrot er et anbefalt "team", siden løk skremmer vekk gulrotflue. Vi får håpe det fungerer!

I kasse 7 kommer sukkerertene kjempefint. Jeg må snart tenke på hvordan de skal bindes opp. Jeg har nettopp sådd mangold i samme kasse og venter på noe hvitløk som overhodet ikke ser ut til å reagere. 

I kasse 8 har jeg krydderurter og asters. Jeg har delt i åtte deler og i noen av "firkantene" har jegplantet ut også, så de små skal ha noe å strekke seg etter og innse sitt potensiale. 


I kasse 9 er det også urter som jeg har sådd og plantet. I tillegg er det 15 jordbærplanter. De urtene jeg har sådd og plantet er kruspersille, flatbladet persille, koriander, persisk kumin, dill, salvie, rød basilikum, timian, oregano, rosmarin og estragon. Nå skal jeg ut og plante en gressløkplante. 

3 kommentarer:

 1. Så smart med den oppdelingen av karmene! Den skal legges på minnet til neste år. ("Noen" glemte hele kjøkkenhagen her i år, så det blir nok bare redikker og salat her etter at ferien er gjennomført)

  SvarSlett
 2. Redikker og salat er jo supert! Du rekker kanskje blomstererter også?
  Ellers ser jeg at noen av urtene er superraske, persisk kumin, dill, persille og koriander. Kommer så det ryker!

  SvarSlett
 3. Hei. Vi er litt nye i drivhus og såing. Har kommet masse persisk kummin og jeg lurer veldig på når den skal tas og hvor mye av urten man kan ta for å f.eks tørke den... Har du lyst å svare meg på mail er det supert ninabakke@hotmail.com :)

  SvarSlett