lørdag 3. november 2012

Gresskarpai med krydder og kesam

Jeg er veldig glad i høsten. Den mørke tiden og Bergensværet innbyr til kos inne. Halloween og Thanksgiving er tradisjoner vi har omfavnet for å kunne ha noe som samler og gleder gjennom den mørke høsten. Samle folk og ha det gøy, hva er vel bedre?

La deigen gå litt oppover kantene. Husk å prikke bunnen.
Jeg liker gresskarpai og oppfordrer alle til å gjøre det samme.  Krydderne minner om jul, det er allehånde, muskat, ingefær og kanel. Friskheten fra kesam balanserer det søte og krydrede bedre enn de tradisjonelle oppskriftene med kondensert melk eller fløte. Egg og kesam i bunnen, blir den sprø og lukter utrolig godt. Om du ikke fikk ordnet deg med gresskar nå har du ny sjanse til Thanksgiving om 4 uker.

GRESSKARPAI

Bunn

3,5 dl hvetemel
1 egg
50 g smør
1 ss sukker
1 dl vaniljekesam

Kna sammen ingrediensene, for hånd eller i en kjøkkenmaskin. La deigen hvile kaldt før du kjevler den ut. Jeg synes det er greit å kjevle mellom bakepapir eller silikonmatter. Jeg legger den kjevlede leiven oppi en kakeform med bakepapir i. Hvis du synes det er vanskelig å kjevle ut deigen tynt, så tar du litt og litt og skjøter sammen i formen. Så lenge det ikke blir hull og sprekker i formen kan du gjøre som du vil. Den må gå 3-4 cm opp på formen, siden fyllet er tyntflytende.  Lag prikker i deigen med en gaffel.

Har du tid, er det fint om du lar formen stå kaldt en stund før den stekes. Da krymper den ikke.

Forstek paiskallet på 180 C i 12 min.

Fyll

500 g gresskar kokes, siles og moses med stavmikser. Det skal bli omtrent 400 g til slutt.

2 dl vaniljekesam (kan erstattes med kremost)
2 egg
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1/2 ts muskat
1/2 ts ingefær
1/2 ts allehånde
1/2 ts salt
1 dl sukker


Bland gresskarmosen med alle de andre ingrediensene. Hell alt oppi paiskallet og stek i 30 minutter. Serveres med is eller krem. Det er nok til 12 stykker.













Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar