onsdag 30. mai 2012

Sommer! Noe som ligner på Cæsarsalat

Jeg elsker litt røffe salater med kraftige dressinger. Denne salaten er en nær slektning av Cæsar og har vært en populær middagssalat for store og små i mange år. 




Salaten er beregnet til fire voksne.

4 kyllingfileter krydres med salt og pepper, stekes og deles i biter.
1 pakke bacon stekes sprøtt og deles i biter
Romanosalat eller hjertesalat
Masse revet parmesan

Denne gangen hadde jeg et brokkolihode i små buketter oppi og serverte italienske grissini med havsalt til. Jeg varierer også med pinjekjerner, cherrytomater, stekt asparges, bittesmå nypoteter eller hva du nå har på lur av ting som frister.

I stedet for kyllingfileter kan du kjøpe en hel grillet kylling, plukke den og bruke kjøttet. Du kan også dele opp kyllingfiletene før de stekes, men jeg synes de blir saftigere når de stekes hele og deles opp. Et par hvitløksfedd oppi og lokk på når du steker gir god kontroll på stekingen. Når filetene er litt faste i fisken, tar du de opp og lar dem hvile til du skjære dem i skiver. Skulle det være noe som er litt rosa, steker du det bare litt til.

Dressingen lager jeg i et litermål med stavmikser.

2 eggeplommer
1 ss dijonsennep
1 fedd hvittløk
1 ss sitronsaft eller hvitvinseddik
1 ss worchestershiresaus
1 ss maldonsalt
1 ss kvernet pepper
1 ss sukker

Ha alt oppi litermålet. Sett stavmikseren oppi og bland ingrediensene. Mens stavmikseren står nedi litermålet  
setter du den på og heller i litt olivenolje. (Jeg brukte Ybarras blanding av oliven - og rapsolje) og mer og mer og mer olje til du har den mengden dressing du ønsker. I originaldressingen er det gjerne ansjos. Har du noen og har lyst på, kan du ta det oppi. Her i huset er det bare jeg som liker denslags, så jeg dropper det. 

Stavmiksermetoden fant jeg i  bloggen Ordentlig mat der den ble brukt til å lage majones. Jeg bruker metoden til aïoli og alle andre olje/egg-blandinger. Skiller seg aldri og blir alltid fin. 
Bilde fra Ordentlig mat

Salaten kan bli ganske soggy om du tar på dressingen lenge før servering. Jeg pleier å la folk forsyne seg selv. 

1 kommentar:

  1. Jeg fikk en mail i dag om persisk kummin. Jeg fant ikke frø til det i år, så jeg har ikke sådd det, men på spørsmålet om hvor mye man tørket og hva man tok svarte jeg: Hei Nina,

    jeg brukte det meste av kuminen fersk før den gikk i blomst, faktisk. I dipper, dressinger, salater og vinaigretter. Den går i blomst etterhvert og da er det bare å la den stå og så plukker man frøene når de er tørre. Det samme kan man gjøre med koriander og dill. (De ligner en del). Jeg tok en liten kopp og plukket frøene oppi, tørket de ferdig inne på avispapir og tok i et glass. Dette var i september.

    Jeg tok de ikke inn, men jeg tipper det kan være en god ide å klippe av blomsterhodene, tørke de på avispapir og riste ut frøene.

    SvarSlett