fredag 10. mai 2013

10. mai (humla suse)

Endelig kan jeg ta en tur ut i hagen uten å ta på meg to lag ulltøy under regntøyet. Nå holder det med ett! Det er vår!Summende hager er hver enkelt hageeiers bidrag til å bevare bestanden av bier og humler. Å prøve å dyrke humle- og bievennlige planter kan være et viktig element i kampen mot summestillheten. Humle. og biedød er et stort problem for å kunne få fruktavlinger, siden man trenger bier og humler til å frakte pollen og bestøve blomstene slik at det dannes frukt. Her er en link til et veldig interessant blogginnlegg om humledøden. Visste du at det importeres "veksthushumler"? Og at de (selvsagt) rømmer fra veksthusene og fortrenger de humlene som opprinnelig hører til? I USA er 96 % av den opprinnelige humlebestanden forsvunnet og arter er døde. 

MENS BESTANDENE av humler og andre bier stuper over hele verden, tillater nå Landbruks- og matdepartementet (LMD) en humleimport som man vet kan få katastrofale følger for norske humler. Mot bedre vitende brukes smutthull i lovverket for å tillate humleimport, og man overser føre var-prinsippet (jf. naturmangfoldloven).
I en rekke artikler siden februar i år har Aftenbladet tatt opp problemene med import av mørk jordhumle Bombus terrestris til pollinering av tomatplanter i veksthus (drivhus). Mattilsynet ombestemte seg og sa nei til videre humleimport fra 1. mars i år. Imidlertid anket Norgro importavslaget de fikk, og LMD kom på banen og instruerte Mattilsynet om å tillate humleimport ved å definere «humlebol» som «emballasje»!
Hageselskapet har laget en fin oversikt over bie- og humlevennlige blomster. Selv har jeg ganske mange av disse, enten allerede etablert i hagen, eller på gang i drivhus og vaskerom.Gå gjennom listen og se om det er noe der du kan ha i hagen, så humlene blir glade og kan hjelpe til med å pollinere frukt og grønt.
Her er en meget interessant artikkel fra Stavanger Aftenblad om temaet. 

I fjor bestilte jeg Bee Bomb fra Hen and Hammock. Det var frø, leire og kompost som jeg blandet til små kuler og hev på måfå rundt i hagen. Denne blandingen kan du jo forsåvit fint lage selv.  Den består av kornblomster, solsikker, valmuer, snøsløyfe (iberis) og tusenfryd.

Man kan jo forskjønne hagen med noen hus for bier og humler også.

Ørsmå hus for bier (blyanttynne hull) fra Hen and Hammock
Biestasjon fra Hen and Hammock 

Biehus fra I Gros Hage

To humlevennlige vårplanter hjemme hos meg: krokus og flekklungeurt

1 kommentar:

  1. Takk for et nyttig og flott innlegg om humlen. Bildet av humlen som koser seg med riddersporen var helt nydelig. Ha en fin helg.

    SvarSlett