søndag 15. september 2013

September i hagen

Liatris spicata
Noe av det fineste fra hagen min om dagen er disse Liatrisene, eller søyleblomst, som den heter på norsk. Den er en kjempehit blant bier, sommerfugler og humler og de flotte formene gir en kontrast til andre blomster i hagen. Den er en tøff staude som jeg har store forventninger til. Jeg tror for eksempel den blir fin å ha mellom tulipaner. Den blomstrer mye senere, men mens de er små, buskete og lave, kan de fylle ut mellom tulipanene. Jeg har bestilt tulipaner som har mange blomster på stilken, så jeg skal komme unna med litt færre løk.

Cosmos

Denne cosmosen er så nydelig, den ser ut som den er laget av porselen med de hvite bladene kantet med rosa.  


Lilje
Den siste liljen som blomstrer i år. Jeg liker liljene mine veldig godt, de er litt mer "støyende" enn mye annet jeg har i hagen, litt som den overpyntede, småbrisne tanten i et ellers dannet selskap, men de er så staselige. 

Cosmos
Dahlia
Dahlia skal jeg ha mye mer av etterhvert. De er så flotte. Under er kombinasjonen av stauden Liatris og den ettårige Nicotiana (prydtobakk). Nicotiana lukter aldeles vidunderlig om kvelden og har virkelig gitt valuta for pengene og masse blomster på hver plante. Jeg skal ha flere farger neste år, siden de også er fine i buketter.
Liatris spicata og Nicotiana alata 'Lime Green'
Høsthagen har mye å by på. Denne uken har jeg tatt opp poteter fra de to forsøkspotetplantene mine, høstet inn de lilla gulrøttene og tatt opp de ørsmå rødløkene. Jeg lurer på om rødløkene regnet vekk, de ble 1/3 av fjorårstørrelsen og hadde mistet gresset sitt etter 2 mnd. De smaker godt, men de ble jo knøttsmå.
Erfaringen fra i år tilsier også at jeg skal ha mer gulrot, mer jordbær og flere blomster til buketter i kassene. I tillegg til urter, selvsagt. 

Poteter og gulrot
Jeg har hatt bilder av denne skjønnheten før, men jeg er så fornøyd med den. Den dype røde fargen, bladene som er fløyelsaktige å ta på og den kontrasten de mørke blomstene har til knallrøde valmuer der den står ved postkassen og ønsker velkommen.
Rudbeckia 'Cherry Brandy'


Blodbeger


Blogger

GrønnkålIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar