fredag 26. juli 2013

Notater fra Great Dixter - Succession Planting

Long Border, Great Dixter
Det som alltid har fascinert meg er hvordan noen klarer å få en hage til å være spennende -uten pause - året rundt. Hvordan får de det til? Hva slags planter velger de? Hvordan plasserer de disse plantene så de ikke tar livet av hverandre? Hva slags planter skal stå sammen? Hva slags planter skal følge etter hverandre?

Long Border, Great Dixter

I følge Fergus Garret er diagrammet nedenfor det man skal ha i tankene når man skal få en hage eller et bed til å ha flere høydepunkter gjennom året.

Kjerneelementer i en velfungerende hage med mange høydepunkter

Eviggrønne elementer er viktige byggestener i en hage som skal ha lange sesonger. Med eviggrønne elementer vil hagen ha interesse veldig tidlig om våren, sent om høsten, om vinteren og i overgangene.

En og annen liten eviggrønn busk vil binde bedet sammen gjennom året. Buksbom, ørsmå tuja, en liten einer er gode forslag. En annen ide er å ha Cornus alba 'Sibirica' (sibirkornell), en robust liten busk med knallrøde grener som virkelig gjør vinterhagen interessant. Man trenger selvsagt ikke å ha en hel hekk, men en busk er fint. Den må etter hva jeg skjønner klippes rått og brutalt ned hver vår, for det er bare ferske grener som er røde.
Cornus alba 'Sibirica'
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar