tirsdag 8. november 2011

Rester og restepai

Nordmenn kaster berg av mat hvert eneste år, og småbarnsfamilier står nok for mye av søppelproduksjonen. Ungene spiser mye en dag, lite en annen, plutselig skal noen til en venninne eller kamerat, noen liker ikke eller en voksen er på jobb. Sånt blir det rester av.

FORMANING
Mine bestemødre brukte rester og kastet ikke det grann. Det er kanskje et lysende ideal, men noen tips kan alltids moderne sløsebøtter plukke med seg. Lær deg enkel porsjonsberegning, så du ikke kjøper, lager (og spiser) altfor mye mat. Bruk restene til kveldsmat, lunsj eller som pålegg. (Mormor pleide alltid å varme middagsrester til kvelds, og selv om det bare var bittelitt, så er det godt med litt varm lapskaus på skiven, litt fiskefilet med majones eller en halv kjøttkake.) Ta vare på restene på skikkelig vis. Frys ned eller sett i kjøleskapet og oppbevar det på en sånn måte at det blir spist.

BONANZA
Hvis det er blitt mye rester så hopper jeg gjerne over en dag i middagsplanen og har Restebonanza. Da varmes alt opp og kanskje vi koker litt pasta eller skjærer opp noen grønnsaker ved siden av. Typisk Restebonanza er 1 laksefilet, litt lapskaus, noen wokrester og noen stekte poteter. Så tar man litt og litt på tallerknen av det man mener passer sammen. For å sprite opp restebonanza-opplevelsen kan man gjerne servere litt dessert den dagen.

Brun lapskaus er en grei måte å bruke rester av stek, kjøttkaker, karbonader, pølser og lignende på. Lag brun saus og ha oppi det du finner av relevante lapskausingredienser.

RESTEPAI 
Selv er jeg glad i en god restepai. Vi har av og til litt rester av poteter og grønnsaker, og det blir en ypperlig basis for pai.

Paideig: 100 g. mykt smør, 3 dl mel (jeg bruker 2 dl. hvetemel og 1 dl. grovbakst) 1 ss iskaldt vann og 1 ss eddik. Kna sammen deigen og trykk den ut i en paifom eller en kakeform. (husk bakepapir i kakeformen.)

Hiv formen i frysen i noen minutter mens du skreller, kutter og ordner. Da krymper ikke deigen når du steker den. Sett på ovnen på 200 C og stek paien i 10 minutter før du har i fyllet og steker i 25-30 minutter til.

Fyll: Som fyll passer det aller meste. Brokkoli, asparges, poteter, løk, purre, vårløk, blomkål, gulrot, paprika, ssquash, aubergine, tomat, pølsebiter, bacon, skinke, kylling, kalkun eller hva du nå måtte ha liggende. Det meste funker. Del i biter og ha i paiskallet. (Rå bacon må stekes først)

Visp sammen 4 egg og 1 dl. matfløte, bittelitt salt og pepper. Hvis restene dine er salte, så dropp salt i eggeblandingen. Har du en osterest kan det være godt med litt ost oppi. Hell eggeblandingen over restene og stek paien i 25-30 min mens du lager salat, dekker bordet og snyter neser og vasker hender.

Er du opptatt av å minske søppelmengden? Grønn Hverdag har noen gode tips.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar