torsdag 1. august 2013

Notater fra Great Dixter - hage uten pause. Ikke fullt så tidlige vårblomster

Når snøklokkene har sagt takk for seg og krokusen blir blek og slapp, så må noen overta stafettpinnen. Noen er gjerne påskeliljer og tulipaner.

Tulipaner og forglemmegei 
Som trofaste blogglesere vet, gikk jeg komplett bananas på løkfronten i fjor. For å få skikkelig wow-effekt plantet jeg blomsterløk tett i tett og jamen ble det fint.

Men jeg hadde ikke trengt å gjøre det slik. Jeg kunne ha kombinert langt færre løk med en mer dekkende, lav blomst og oppnådd samme effekt.


(Her kan du ta en pause og se for deg undertegnede klaske panne, og så kan du lage megetsigende tsk -tsk -lyder.Og himle litt. )


Det jeg skjønte, der jeg satt i mørket ved lysbildefremviseren i en liten sidestue på Great Dixter og noterte, var at det var dette jeg var ute etter. Grunnen til at jeg hadde plantet millioner av løk, eller i alle fall veldig mange, var at jeg ønsket frodighet og farger. Ikke egentlig så himla mange tulipanblader.


Under kan dere se en annen fflott tulipankombinasjon, nemlig tulipaner og vingekjeks (Smyrnium perfolatum).

Tulipanen 'Rem's Favourite' til venstre.
Tulipan 'Gavota' sammen  Smyrnium perfoliatum (Vingekjeks)
En fin kombinasjon er lungeurt (Pulmonaria officinalis) og tulipaner. Lungeurt finnes med grønne og flekkete blader, den har hvite, blå, rosa eller røde blomster og blomstrer samtidig som de tidligste tulipanene. I tillegg har vi tulipaner og primula.

Tulipaner og primula

Kompanjonger

Det man må prøve å huske, finne ut av ved hjelp av research eller som meg; bittert erfare, er at tulipanblader og stilker jamen blir stående lenge. Noen tulipaner har gigantiske og stive blader, lange stilker og at de ikke legger seg ned til jorden bestandig, men blir stående som brune pinner i bedet.

Jeg har tatt opp de fleste tulipanløkene og jordslått halvparten, tørket den andre halvparten i luftige kasser med etasjeskiller i hønsenetting som jeg har stående i garasjen. Jeg skal foreta en liten undersøkelse på hva som virker best av å jordslå og tørke. 

Det står noen stilker igjen og de ser jamen stusslige ut. Siden jeg er litt treig, så skjønte jeg ikke følgende før det hadde gått en halv sesong: Hvis du har noe kjipt som du vil skjule bak i bedet, så plant noe høyt foran. Ikke driv med det derre gammeldagse"lave foran, høye bak"- greiene. Ha vårblomster midt i bedet, sommerblomster foran og blant begredelighetene mens de visner. Ha høstblomster bak og oppå vårblomstene. Fiffig?!

Det finnes noen blomster som veldig fint kan stå mellom eller under eller blant tulipaner og påskeliljer. De kommer kanskje samtidig eller litt etter tulipanene. Det grønne på planten vil gi det frodige inntrykket som i hvertfall jeg ønsker meg, og i mange tilfeller vil man sikre seg den tredje blomstringen OG gi inntrykk av at den andre blomstringen, tulipanblomstringen, virkelig var superfrodig. 

Så du setter altså en haug med snøklokke og krokusløk,sammen med en god del tulipanløk, som entes settes i grupper eller settes litt sånn innimellom. Så later du som ingenting og planter en kompanjong (lungeurt, forglemmegei, vingekjeks eller primula) rundt der du har satt løk. Vingekjeksen er toårig, men selvsår. Den kan visst være litt vrien å få etablert, men har den først bestemt seg, så blir den. De andre kompanjongene er stauder. 

Etterfølgerne

Hosta er som alltid din venn. Ellers er det i følge min research disse som fungerer som etterfølgere

Marikåpe
Filtsymre
Høstasters
Astrantia
Cimicifuga
Crocosmia
Løytnantshjerte
Geranium
Helianthus
Dagliljer
Liatris
Liljer
Nepeta
Opiumsvalmue
Penstemon
Phlox
Rudbeckia (Gjerdesolhatt)
Salvia nemorosa
Sedum (de høye variantene)
Stachys byzantina (Lammeøre) og sikkert også prydsvinerot (Stachys grandiflora).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar