torsdag 19. april 2012

Farvel hekk, velkommen kjøkkenhage! Forarbeid

Noen ganger kan man tenke lenge på de gode ideene. Jeg har for eksempel noen vidløftige ideer om engelske vinterhager, vinkjeller og håndlagde lysekroner. Temmelig urealistiske ideer, men de er som et yndlingskapittel i en yndlingsbok, man kan hente dem frem og hygge seg med dem innimellom. (De som ikke leser de to siste kapitlene i Pride and Prejudice eller hele Gaudy Night om igjen og om igjen vil kanskje mene dette høres merkelig ut.)

Halve hekken er borte
Andre ideer er sånn at de bare må gjennomføres raskt. Pallekarmehagen min er en slik. Jeg startet med å ringe litt rundt til pallekarmeforhandlere, og fikk til slutt tak i pallekarmer som var 210 x 60 cm. Plantasjen kan ta seg en bolle med 300-kroners-karmene sine. Jeg betalte nemlig under 60,- pr. stk og fikk dem levert hjem! finn.no er også et hett tips.

Først måtte hele hekken ned og kjøres vekk . Det var litt av en jobb! Hekken - som bestod av bla. berberis og kornell og flere andre typer stikkebusker - måtte klippes helt ned og kjøres vekk.

Hele hekken er vekk

Pallekarmene skal erstatte hele hekken nedover og fungere som kombinert kjøkkenhage og gjerde.
Det hjalp å få litt bedre utstyr enn håndsag og hekksaks.

Under hekken viste det seg at det var noen ujevnheter og et ganske stort hull. Jeg har bestilt 1 m3 grus og bruker i tillegg store steiner til å gjøre underlaget jevnt. Jeg har bestilt grus, jord  og lecakuler fra et jord- og stein - firma, for det går noen kubikk oppi 20 meter med 60 cm høy pallekarmhage. Igjen er det mye å spare på å unngå hagebutikkjedene. Ring lokale entreprenører, legg ut behovet på mittanbudno

Steiner til å rette ut ujevnt underlag. Pallekarmer til venstre

Lecakulene som jeg skal ha i bunnen av pallekarmene oppå fiberduk. Fiberduken i bunnen av karmene skal hindre ugress å vokse inn og opp i karmene.Jeg vurderer å stifte plast langs innsiden for at karmene skal holde seg lenger og ikke slippe ut fuktighet. Utsiden skal jeg male. Jeg har lest at holdbarheten på pallekarmene øker med mange år hvis man maler.

Noe har dukket opp i hagen forlengst

Muscari Armeniacum

Saxifraga Urbium


Hyacinthus OrientalisIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar