lørdag 31. mars 2012

Hage. Tingenes tilstand og planer

Krokus
Det er vår! Det har vært vår lenge!
Krokusene startet med å titte opp allerede 23. februar.

På bildet er de gamle krokusene, de er blitt satt for lenge siden.

Jeg vurderer å ta dem opp nå og la løkene ligge tørt og mørkt frem til høsten så jeg kan plante dem litt fra hverandre til høsten igjen. Jeg vil helst ikke ha blomsterbed inntil huset på sikt.

Påskeliljer
I fjor høst satte jeg over hundre løker på begge sider av huset. I tillegg hadde jeg tatt alle avblomstrete Rema 1000-påskeliljer ut av plastpottene og satt i jorda her og der.

De har kommet opp kjempefint og nå i slutten av mars har jeg masse påskeliljer. Jeg venter på minitulipaner, iris, pinseliljer, vanlige tulipaner og Fritillaria.

Jeg er velsignet med en ganske stor, ganske ulendt, ganske vanskjøttet og ganske koselig hage. Jeg har fantastisk utsikt og her jeg bor vokser det meste.

Det innebærer også at uønskede vekster og busker vokser noe aldeles kolossalt også. Mose, løvetann, kveke, busk, kratt, kvist og kvast. Og bjørker.
Huskestativ mellom dam og bekk

For å få ødelagt den lille biten av plen som ikke er mose, har vi satt opp et huskestativ. Ungene og naboungene liker det godt, men det gjør ingen underverker for plenen. I bakgrunnen kan man skimte fossen vår og det frodige villnisset.

Bilde fra Min Sunnmørshage
Mye av jorda er kompakt og dårlig drenert. Jeg har brukt de siste tre somrene på å kartlegge, klippe, kutte, sage og felle.

I tillegg har jeg prøvd å flytte litt rundt på ting, plante ting og så ting. Flytting og planting har stort sett gått ganske bra. Såingen har gått ganske dårlig.

Jorda har rett og slett vært for dårlig, tror jeg, og jeg har vært altfor gravid eller lat til å hive rundt på digre sekker med jord.

Bilde fra Hagegal.info
Jeg har lurt litt på hva jeg skal gjøre og jeg tror jeg endelig har funnet en fornuftig løsning på flere problemer.

 Fra terrassen til veien er det litt over ti meter slak skråning med sti. Det er en bratt skrent på nedsiden, så noen tidligere eiere har plantet en hekk. Med fire typer busker.

Vi vurderte inntil nylig å grave opp hekken og sette opp gjerde. Etter å ha googlet rundt etter gode ideer til hagen fant jeg ut at pallekarmer er smart.

Et glimt av blomstene i steinbedet i fjor. Nesten alt er stauder.
Hvis jeg bygger pallekarmer i en lang rekke der hvor hekken står nå  i en lang sammenhengende rekke slik som hun med Sunnmørshagen har gjort og bygger i to-tre høyder og maler i en mørkebrunfarge som huset, slik som på bildet fra Hagegalforumet, så blir det gjerde og og hage i ett!

Så vidt jeg har forstått, så tar Plantasjen og andre hagesentra blodpris for pallekarmer. Der koster de rundt to hundre kroner stykket.

 Jeg må ha 15 meter i to-tre etasjer høyde, så jeg satser på å kjøpe brukt på finn.no. Jeg ser det finnes pallekarmer helt ned i 30,- stykket. Da er det bare å kjøpe lecakuler, duk og jord og sette i gang.

Jeg skal ha blomster, men mest av alt skal jeg ha kjøkkenhage! Jeg fikk Hannahs hage  i dag og jeg ble veldig inspirert!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar