mandag 5. mars 2012

Ting å lære ungene. Multifunksjonskake

Ungene skal flytte hjemmefra en dag.  Før de gjør det er det et par småting man bør ha lært dem så de holder Luksusfellen eller Hellstrøm unna dørstokken.

En av de tingene som man kan lære ungene er Multifunksjonskaken. Utgangspunktet for kaken er den aller første kakeoppskriften jeg lærte på skolekjøkkenet på Berger skole i 1984. Det var margarin, arbeidstallerken av jern og mer viktig å rydde enn å smake, men snart tretti år etter lever kaken videre i et utall former.

Denne kaken er veldig enkel. Det er det mange som sier, men kaken på bildet er faktisk bakt av husets yngste datter (3) med litt hjelp. Jeg veide opp ingrediensene, men hun knuste egg selv, hadde oppi bakepulver og blandet sammen deigen.
Litt hjelp med å smøre deigen utover, men å spre bær utover deigen klarer en ivrig treåring helt uten hjelp!

Grunnoppskrift:

2 egg
125 g sukker
125 mykt smør
125 hvetemel
1 ts bakepulver

Jeg har blandet ingrediensene på alle mulige måter; eggedosis + det tørre. Smuldre smør, mel og sukker og ha oppi piskede egg. Eller bare hive alt i en bolle og blande for hånd eller med mikser. Spiller ingen rolle, blir bra uansett.
Denne porsjonen passer til en ganske liten form, til en liten langpanne og stor rundform bruker jeg dobbel porsjon og til vanlig langpanne tripler jeg oppskriften.

Oppi en porsjon av deigen kan du ha en tredjedel pose frosne bær (skogsbær, blåbær, bringebær), en neve sjokoladelinser, 2 skrelte epler i skiver med sukker og kanel, skrelt pære i skiver, halve små plommer, pekannøtter og lønnesirup osv. Bare fantasien setter grenser!

Kaken stekes i 25 - 35 minutter på 175 C. Pass på og stikk en pinne i midten for å sjekke etter 25 minutter.

Den opprinnelige kaken hadde skrelte epler, 25 (!) hakkede mandler, sukker og kanel. Den mest populære varianten her i huset er med blåbær. Vi serverer med is, krem eller vaniljekesam.

(PS: Den oppmerksomme leser med samme grønnrutete kokebok som meg fra Berger skole, vil antagelig kunne rette pekefingeren i været og ganske riktig påpeke at originaloppskriften bestod av 125 g. margarin, 120 g. sukker og 130 g. mel. Jeg har konvertert og rundet alt av til 125 g. Da er det lett å doble, lett å huske og å kutte litt ned på melet er jo veldig moteriktig.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar