mandag 24. september 2012

Gulrotmarmelade og markens grøde


Gulrotinnhøstingen er unnagjort og det ble et par kilo bittesmå gulrøtter. I etterpåklokskapens lys så var jeg for treig med å tynne og jeg tynnet for lite. Jeg ble sentimental og ville ikke berøve de bittesmå gulrøttene livet. Resultatet ble gulrøtter på 10 cm, men veldig gode! 


Jeg smakte en nydelig gulrotmarmelade på Tilos (Hellas) i sommer, og tenkte jeg skulle gjenskape den. Tilosvarianten hadde mandler i, det hadde jeg ikke, men neste gang skal jeg ha i det også. 


Det ble totalt på gefühlen, men 4 kopper gulrot i tynne skiver, to kopper sukker og en kopp vann, saften og skallet av en sitron og noen skiver ingefær. Kokt i hop på svak varme til det fikk marmeladekonsistens og testet ut på skive med blåmuggost. Funket finfint! Da marmeladen var ferdig tok jeg den på nysteriliserte glass. 


Løken er også i hus. Mange av løkene hadde mistet det grønne bladverket gjennom den klissvåte sommeren og de var skrekkelig små. Men så fine, harde og milde de er! Rødløken ser ut til å tåle Bergensklimaet best og der hadde de fleste løkene beholdt bladene sine. 


Av en pose med gresskarfrø ble det fem planter. Tre planter døde av drukning (de sto i melkekartonger på muren mot naboen) og to ble plantet ut i bedet nedenfor. Av de to plantene ble det ca ti blomster og av de blomstene ble det ett eneste gresskar. Vi skal spise det med andakt. 


For my international followers (Greetings, Ted and Marlene!):
My carrots are fully grown, but very small. I have failed miserably in the noble art of thinning. Because I am somewhat sentimental, I just could'nt bereave my love little carrot babies their life. 
So my carrots were 4 inches when fully grown. Small is the new big, anyway, huh?

When we were on holiday on Tilos, Greece, we discovered a wonderful, sticky sweet carrot jam. I chopped up 4 cups of carrot, added 2 cups of refined sugar, 1 cup water, zest and juice of one lemon avd som sushi ginger, chopped finely. I let it simmer on the stove until it had  the right marmalade stickiness. I tried it on blue cheese, lovely!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar