tirsdag 25. oktober 2011

Stavmiksersuppe


Hver gang jeg kjapt og enkelt moser en suppe eller litt barnemat tenker jeg på hva de gjorde før det fantes stavmikser. Det er jo bare historieløse romantikere som tenker at ting var bedre før. Henriette Schønberg Erken forteller om siling gjennom klede og at man gned kokte grønnsaker gjennom sikt eller malte det for hånd på kvern. Utrolig kjedelig. Min bestemor elsket moderniteter, men stavmikser var ikke oppfunnet mens hun var aktiv husmor. Hun satset derfor på siling gjennom klede. Det var litt grove linstykker som hun knyttet fast på en ryggløs gammel stol hun hadde annektert for formålet. Den ble snudd opp ned og så festet hun kledet i stolbena med hyssingstumper hun hadde i en liten pose og satte i gang med å sile. `
Jeg har ikke plass til å ha stoler på kjøkkenbenken, men jeg har stavmikser! 


Stavmiksersuppe er småbarnsfamiliens beste venn. Den er faktisk bestevenn med alle som er glad i mat og trenger litt varme og trøst. Den kan være enkel, mager, fancy, mektig, pyntet og dandert. Alt ettersom. 


Jeg har flere basis-stavmiksersupper som jeg bruker ofte, for stort sett er det bare å ta det du har i hus, koke det i små biter med kraft eller buljong, mose det og spe med mer kraft og buljong, fløte, melk, creme fraiche, matyoghurt eller det du måtte ha for hånden. Og det går fort! 


Siden det snart er Halloween, så er det sikkert flere suckers enn meg som gir etter for markedskreftene og adopterer det meste av kommersielt tøys fra USA. Men det er ikke bare dumt, for med ræl i svart og oransje fra -nille og horder av godtetiggende hekser og supermenn på 110 cm, så kommer jo gresskaret! En nydelig sak som alle burde bruke mye mer!


Gresskarsuppe


600 eller mer g. hokkaido-gresskar, renset og i biter
1 chili delt i to uten frø 
1 liter kyllingkraft eller 1 liter vann og 3 ss flytende kyllingbuljong  


kokes i 10 minutter.

Mos suppen med stavmikser, ta opp en eller begge chilihalvdelene, alt etter hvor sterk du vil ha suppen. Min erfaring er at 1 er passe hot til voksne men litt hot for barn. Du kan jo bruke paprika i stedet. Ha i 3 dl fløte, smak til med salt og pepper, kok opp suppen,ha over et persilledryss og server.

Jeg serverer med rundstykker, brød eller krutonger. Skal du lage krutonger: skjær daggammelt brød i små terninger, stek i en blanding av smør og olivenolje sammen med et eller to hvitløksfedd som er delt i to. Når krutongene er sprø og gylne legges de på kjøkkenpapir for å renne av. Klipp gjerne litt persille eller andre urter over. Jeg synes persille og timian er det som fungerer best med gresskarsuppe. 


Som du kan se av bildene hender det at jeg varierer litt. Her har jeg brukt et lite gresskar + litt selleri, løk, hvitløk, gulrot og paprika, ca 600 g tilsammen. Ta det du har. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar