Rødbeteoksehalesuppe
Det våres ute, men siden et pøsregner og man kan bli både våt og kald etter et par timer med hagearbeid, er det godt med en varmende suppe. Noen (4) elsker ikke rødbeter, men hun plukket ut rødbetene og spiste alt det andre.
Dette er mat man bør lage når man har litt tid, siden oksehaler må koke ganske lenge for at det skal gå å plukke kjøttet av beina. Selve matlagingsprosessen tar ikke så mye tid i seg selv.
Jeg koker ofte kraft om kvelden eller i helgene, fryser ned og har klar. Oppskriften gir suppe til en hel familie og nabofamilien.
Kraft: En oksehale brunes i smør/olje. Du kan også steke i ovnen på 250 C i 30 minutter. Hell over vann til det dekker. Ha gjerne i gulrot, løk, hvitløk, sellerirot, purre eller lignende. Det er heller ikke feil med persillestilker eller lignende om du har noe i hagen eller på benken. Jeg hadde en slant vin på benken som jeg hev oppi, har du en juleøl som holder på å gå ut på dato eller lignende kan du gjerne ha i det.
Kok i 3-4 timer, skum av kraften underveis
Ta opp oksehalene så de blir kalde nok til å rense. Sil kraften.
Til fire liter suppe:
2 store rødbeter
2 løk
6 gulrøtter
3 store poteter
3 fedd hvitløk
1 boks butterbeans
3 vårløk i tynne ringer
salt og pepper
creme fraiche
Ha litt smør og litt rapsolje i en gryte som rommer 5 liter, ha i rødbeter, gulrøtter, poteter og , hvitløk og løk i små biter og surr i smør/olje. Ha i kraft nesten opp til kanten av gryta, salt og pepper og kok mørt. Ha i kjøtt og vårløk og smak til. Server med creme fraiche etter smak og rundstykker eller brød.
Det blir igjen litt kraft, kanskje. Kok den inn og ha i frysen. Da blir neste saus eller risotto veldig god
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar